تاريخ انتشار : 1400/09/16 - 16:25
كد :16
ساخت مخزن هوایی
مخازن هوایی را میتوان با نام برج آب هم شناخت.در کشور ما کمبود شدید آب وجود دارد و هر روزه به خشکسالی نزدیک می شویم.به روایت ناسا ایران چهارمین کشور در معرض خشکسالی است. مخازن هوایی آب راهی مناسب برای رفع مشکل کمبود آب هستند.مخازن هوایی شامل یک تانکر آب است که روی ساختاری بلند قرار گرفته و وظیفه تامین آب برای نیازهای ضروری یا ذخیره اضطراری آب است.این مخازن را در ارتفاع بالا میسازند تا فشار آب را فراهم کنند.مخزن هوایی در نزدیک محلی که از آن استفاده میشود قرار میگیرد.
اما از دیگر مصارف آن میتوان برای نگهداری اب تصفیه نشده برای مقابله با اتش سوزی یا مصارف صنعتی نیز استفاده کرد.ابعاد این مخزن به میزان اب مصرفی ،اب مورد نیاز در زمان پیک مصرف،آب مورد نیاز زمان صدمات تاسیسات ابی و غیره اشاره کرد.وجود این مخازن در هنگام قطع برق بسیار الزامی است زیرا به علت ارتفاع بالا و نیروی گرانش میتوانن فشار آب مصرفی تامین کنند.یک مخزن هوایی استاندار بسته به ارتفاع و حجم مورد نیاز آب طراحی میشود.
مطالب مرتبط : تانکر سازی | مخزن سازی

انواع مخازن هوایی
این مخازن به طور کلی به چهار دسته مخازن هوایی فلزی ، مخازن هوایی بتنی ، مخازن هوایی کامپوزیتی و مخازن هوایی چوبی تقسیم می شوند. نوع سوم یعنی مخازن کامپوزیتی در حال حاضر کمتر مورد استفاده قرار می گیرند ضمن اینکه مخازن چوبی نیز در ایران رواج نداشته و تنها در کشورهای اندکی همچون آمریکا ، کانادا ، استرالیا و … تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
مخزن هوایی آب را از نظر شکل ظاهری مخزن آن به دسته های مخازن استوانه ای ، مخازن مخروطی ، مخازن کروی و مخازن مکعبی می توان تقسیم بندی کرد. از مخازن مکعبی و استوانه ای در اندازه ها و حجم های بزرگ تنها در صورتی می توان استفاده کرد که ضخامت دیواره های آن زیاد باشد. به همین دلیل عمدتاً در حجم های کمتری مورد استفاده قرار می گیرند. از اینرو استفاده از آنها در حجم های بالا به صرفه نیست و هزینه بالایی به بار می آورد. استفاده از مخازن کروی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. زیرا حتی با ضخامت کم نیز می توان حجم قابل قبولی آب در آنها ذخیره کرد.
مخازن هوایی بتنی
مخزن آن از جنس بتن بوده و دارای دو نوع سیستم سازه ای با پایه استوانه ای واحد و پایه قابی شکل هستند از جمله مزایای مخازن هوایی بتنی می توان به دوام و مقاومت شیمیایی بالا و شکل پذیری بالای آن اشاره کرد.به همین جهت شکل پذیری آن به مراتب ساده تر از مخازن با سازه های فلزی ، کامپوزیتی و چوبی است.
مخازن هوایی فلزی
مخزن هوایی فلزی معمولاً در دو نوع روباز و بسته تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرد. بدیهی است اگر مخزن در رابطه با ذخیره سازی آب جهت مصارف بهداشتی باشد باید به صورت روباز باشد تا امکان آلودگی و رشد باکتری ها و … از بین رود. در مصارف کشاورزی و آتشنشانی اصراری بر بسته بودن درب آن نمی باشد و مخزن می تواند به صورت روباز مورد استفاده قرار گیرد.
مخازن هوایی کامپوزیتی
مخازن هوایی کامپوزیتی یکی دیگر از انواع مخازن هوایی می باشند که در سال های اخیر و در کشورهای پیشرفته به خصوص ایالات متحده بیشتر مورد توجه قرارگرفته اند. مزیت اصلی این مخازن و تانکرها نسبت به مخازن فلزی و بتنی ، وزن سبک و قابلیت جابه جایی آسانتر آنها است. همانطور که می دانید هر چه وزن مخزن بیشتر باشد نیاز به سازه ها و پایه های قدرتمند تری جهت استحکام بندی آن در برابر حوادث طبیعی مثل طوفان ، سیل و زلزله دارد. از طرف دیگر این مخازن در برابر زنگ زدگی و لجن گرفتگی مقاوم بوده و از این نظر برای مصارف بهداشتی و آشامیدنی می توانند گزینه ی مناسب تری نسبت به مخازن فلزی و بتنی باشند. همچنین عموماً این مخازن طراحی و ظاهر مناسبتری دارند از اینرو برای کسانی که به این مقوله اهمیت می دهند می تواند انتخاب بهتری باشد.
مخازن هوایی چوبی
استفاده از سنگ و به طور خاص تر چوب برای تولید مخازن و تانکرها به گذشته های دور بر می گردد . هنوز نیز در کشورهای معدودی از این مواد برای تولید این مخازن استفاده می شود. شاید شما فکر کنید مخازن چوبی در حال حاضر بیشتر در کشورهای جهان سومی و شهرهای کمتر توسعه یافته مورد استفاده قرار بگیرند ولی نکته ای که ممکن است باعث تعجب شما شود این است که در شهر نیویورک که یکی از پیشرفته ترین و گرانترین شهر های جهان محصوب می شود ، این مخازن بر روی پشت بام های ساختمان های بسیاری به وفور قابل مشاهده هستند. طبق گزارش های موجود هنوز نیز سفارشات بیشماری به کارگاه ها و تولید کنندگان مخازن چوبی و به طور ویژه مخازن هوایی چوبی داده می شوند.در کشور ما نیز به ندرت می توان مخزنی یافت که از چوب تهیه شده باشد و عمدتاً در حال حاضر ما شاهد استفاده از مخازن فلزی ،مخازن بتنی و مخازن پلاستیکی و کامپوزیتی هستیم.